Voorbeelden

De vrije basisschool  Sint-Lodewijk Deerlijk getuigt over de zonnepanelen op hun schoolgebouw. Bekijk het filmpje.

Ook  Katholiek onderwijs Stad Herentals (KoSH) koos voor zonnepanelen op hun school en voor begeleiding door het VEB. Bekijk hun getuigenis.
 

Zijn zonnepanelen anno 2021 nog rendabel?

Het korte antwoord  van het VEB is ja..

Zij werkten enkele voorbeelden uit.

Kleine installaties, tot 10 kVA

Waar voor het verdwijnen van de terugdraaiende teller werd gestreefd om het jaarverbruik op te wekken, zal vanaf 2021 het streven zijn om een kleiner deel van het jaarverbruik op te wekken, om voldoende zelfconsumptie te verkrijgen. De installaties vallen in de praktijk dus kleiner uit.

Voor een kleine school die 12.000 kWh per jaar verbruikt, wordt nu bijvoorbeeld 6 kWp voorgesteld met een jaaropbrengst van circa 5.800 kWh. Dit om een zelfverbruik van minstens 50% te behalen. Dergelijke installatie kost dan circa 5.600 euro inclusief 6% btw. Er is wel nog een premie van 1.500 euro voor dit type installatie mogelijk.

Die school bespaart ongeveer 725 euro per jaar op zijn energiefactuur, en krijgt 116 euro vergoeding voor de injectie (4 cent/kWh). In totaal zou de school in dit voorbeeld 841 euro per jaar besparen.

Dus een kleine PV-installatie plaatsen is zeker nog rendabel, mits voldoende zelfconsumptie en is terugverdienbaar in minder dan 10 jaar.

Grotere installaties, boven 40 kVA

Ook wanneer je een grotere installatie wil laten plaatsen, hangt de rendabiliteit af van de zelfconsumptie en de dimensionering van de installatie.

Neem het voorbeeld van een school met een verbruik van 220.000 kWh op jaarbasis. Op basis van de haalbaarheidsstudie wordt bijvoorbeeld een installatie van 66 kWp voorgesteld. De zelfconsumptie zou 77% zijn. De installatie kost circa 54.000 euro inclusief 6% btw. Dit geeft een besparing van 6.000 euro per jaar door besparing op de energiefactuur en inkomsten voor de injectie.

Dus ook voor grotere installaties is een terugverdientijd onder de tien jaar nog mogelijk.

Wil u weten of zonnepanelen in uw specifiek geval rendabel zijn? Of weet u niet of uw dak geschikt is? Geen probleem. Bij het VEB kan u het traject nog kosteloos stopzetten na de haalbaarheids- en de ontwerpstudie. Bovendien hebt u geen zorgen over de aanbesteding, het VEB deed dat als aankoopcentrale al voor u.

Meer info over zonnepanelen via het VEB.