16 augustus 2022

10.000 extra schoolbanken

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert 31 miljoen euro in nieuwe en hedendaagse schoolgebouwen. Over gans Vlaanderen zullen ruim 110 scholenbouwprojecten met deze investering aan de slag kunnen. “Een investering in scholenbouw is een investering in onze onderwijskwaliteit. En dus in onze eigen toekomst”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen een half miljard euro extra uit voor scholenbouw: in totaal zal de investeringsteller voor schoolinfrastructuur op wel 3 miljard euro staan. Een nooit geziene investering die de grootste noden binnen het Nederlandstalig onderwijs moet lenigen, met focus op het secundair onderwijs.

Weyts investeert deze zomer € 31 miljoen in 113 scholenbouwprojecten over gans Vlaanderen. Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden leerlingen en scholieren de lessen in gloednieuwe of gerenoveerde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen.

Vrije Basisschool Don Bosco, BuSO Don Bosco Groenveld plus en Don Bosco Groenveld in Heverlee (Leuven) realiseren voor 864 leerlingen met € 1,9 miljoen uitbreiding – en renovatiewerken.

Vrije Lagere School voor Buitengewoon Onderwijs De Boemerang en Vrije Basisschool De Vuurvogel in Bree verkrijgen € 1,9 miljoen voor renovatiewerken aan het schoolgebouw en de speelplaats. 439 leerlingen kunnen gebruikmaken van de gerenoveerde infrastructuur.

In Oudsbergen verwezenlijkt Vrije Basisschool De Zandloper met € 1,4 miljoen een nieuwbouw en omgevingswerken. De nieuwe infrastructuur kan 252 leerlingen huisvesten.De Gesubsidieerde

Vrije Basisschool Hertenhof in Deurne (Antwerpen) realiseert met € 1,2 miljoen capaciteitsmiddelen voor 100 leerlingen de renovatie van een bestaand klassenblok en de omvorming van een magazijn tot klaslokalen met sanitair, bergruimtes en gesprekslokalen.

In Berchem (Antwerpen) ontvangen de Vrije Basisschool De Knikkerbaan en de Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs School de Merode € 1 miljoen capaciteitsmiddelen voor de renovatie van de bestaande schoolgebouwen, waarin 426 leerlingen schoollopen.

Overzicht

Provincie Investering 
Antwerpen € 12.313.425 
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 206.507
Limburg € 6.923.042
Oost - Vlaanderen  € 4.216.513
Vlaams - Brabant € 3.544.905
West - Vlaanderen € 3.761.722

Totaal vastgelegde schoolbouwsubsidies (juni 2022) 

€ 30.966.114

 

Bron:
Persmededeling 10 augustus 2022
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts