29 september 2023

12.290 nieuwe schoolbanken in Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert € 33 miljoen euro in schoolgebouwen van het gesubsidieerd onderwijs. Zij kunnen namelijk financiële steun krijgen voor nieuwe of te renoveren schoolgebouwen. Er komen in heel Vlaanderen investeringen voor in totaal 12.290 leerlingen. “We kunnen de onderwijskwaliteit enkel verhogen wanneer we ook in infrastructuur blijven investeren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Net daarom beslisten we deze regeerperiode € 500 miljoen extra in schoolinfrastructuur te investeren. In totaal wordt er deze periode € 3 miljard geïnvesteerd. Dat is een recordbedrag.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Vlaanderen trekt deze regeerperiode een half miljard euro extra uit voor scholenbouw. In totaal zal er voor schoolinfrastructuur € 3 miljard geïnvesteerd worden. Een nooit geziene investering in ons onderwijs, met een focus op het secundair onderwijs, waar de noden binnenkort het hoogst zullen zijn.

Weyts investeert deze maand € 33 miljoen in 145 scholenbouwprojecten over heel Vlaanderen. Daarvan gaat € 22,2 miljoen naar grote werken, zoals volledige nieuwbouwprojecten.

Dankzij deze projecten zullen 12.290 leerlingen en scholieren binnenkort gloednieuwe of gerenoveerde klassen krijgen, of kunnen ze gebruik maken van nieuw sanitair of de speeltijd doorbrengen op een ruime groene speelplaats.

In Wezembeek-Oppem ontvangen de Vrije Basisschool en het Heilig Hartcollege € 3,9 miljoen voor afbraakwerken en een nieuwbouw voor maar liefst 1.482 leerlingen. De gemeentelijke Basisschool Klim-op in Herenthout ontvangt € 2,3 miljoen voor afbraakwerken, een nieuwbouw en omgevingswerken. Een investering voor 330 leerlingen. Gemeentelijke Basisschool - De Windwijzer in Kalken (Laarne) realiseert met €2 miljoen dan weer afbraakwerken, een nieuw schoolgebouw en een speelplaats voor 158 leerlingen. In Nederhasselt (Ninove) verwezenlijkt Stedelijke Basisschool - Nederhasselt-Voorde met €1,6 miljoen vijf nieuwe klaslokalen. Hier kunnen 201 leerlingen terecht. In Landen verbouwen de Middenschool en Vrije basisschool Sint-Gertrudis het klooster en leggen ze een nieuwe overdekte speelplaats aan, met parking en fietsenberging voor 558 leerlingen. Ze krijgen daarvoor €1,3 miljoen. ZAVO in Zaventem kan tenslotte met €1,2 miljoen een kantoorgebouw op de SUBARU-Site op de Leuvensesteenweg aankopen. Een nieuwe locatie voor 250 leerlingen.

Naast de grote werken is er zo’n € 10,5 miljoen voorzien voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken, die al dan niet dringend uitgevoerd moeten worden.

Overzicht per provincie
 

Provincie Bedrag
Antwerpen € 7 770 211
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 758 009
Limburg € 2 772 181
Oost-Vlaanderen € 6 636 356
Vlaams-Brabant € 9 139 553
West-Vlaanderen € 5 583 826
Totaal € 32 660 136

Bron:
Persmededeling 29 september 2023
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts