11 februari 2019

1,5 miljoen euro voor 17 energiebesparende renovatieprojecten in het deeltijds kunstonderwijs (DKO)

Vlaams minister van Onderwijs investeert 1,5 miljoen euro in 17 energiebesparende projecten in schoolgebouwen van het deeltijds kunstonderwijs. De projecten zorgen voor 575 ton minder CO2-uitstoot per jaar. In totaal investeert onderwijs tussen 2016 en 2019 zo’n 54 miljoen euro in klimaatinitiatieven om de CO2-uitstoot te beperken en onze samenleving meer klimaatneutraal te maken. In 2019 voorziet onderwijs via het Vlaams Klimaatfonds in totaal 20,7 miljoen euro bijkomende middelen in het energie-efficiënter maken van het schoolpatrimonium.

Het gaat om een totale investeringskost van 3,1 miljoen euro. Het doel is om de CO2-uitstoot te beperken. Concreet gaat het om de volgende soort schoolbouwwerken:

  • de isolatie van muren, daken en vloeren
  • de vervanging van glas door hoogrendementsglas
  • de vervanging van een ketel door een hoogrendementsketel

Er werden door AGION (het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) 4 projecten in de provincie Antwerpen, 3 in Limburg, 2 in Oost-Vlaanderen, 4 in Vlaams-Brabant en 4 in West-Vlaanderen goedgekeurd. De lijst met goedgekeurde projecten kan u onderaan het persbericht vinden.

In totaal wordt er in de begroting 2019 vanuit het Vlaams Klimaatfonds opnieuw 20,7 miljoen euro extra voorzien om energiezuinige maatregelen te stimuleren in schoolgebouwen in Vlaanderen en Brussel.

Vlaams minister van Onderwijs: “Het onderwijs heeft met zijn uitgebreid schoolgebouwenpatrimonium een groot potentieel om energie te besparen, en dus ook de CO2-uitstoot sterk te verminderen. Deze legislatuur loopt er een zeer grote inhaalbeweging in scholenbouw. Er worden honderden nieuwe scholen gebouwd en bestaande schoolgebouwen worden grondig gerenoveerd. Toch bestaan er nog een pak verouderde schoolgebouwen die vaak veel energie verbruiken. Ook in het deeltijds kunstonderwijs. Door klimaatvriendelijke investeringen voorrang te geven, investeren we zo in het duurzamer maken van dit schoolpatrimonium. Door de investering van 1,5 miljoen euro in 17 projecten kunnen we de CO2-uitstoot doen dalen met bijna 575 ton per jaar. Een win-win situatie: de scholen kunnen hun noodzakelijk investeringen doen, besparen op energiekosten en de CO2-uitstoot vermindert.”

Raadpleeg hier een overzicht van de scholen met de ontvangen AGION-subsidies, het bouwprogramma en de kostprijs

Bron:

Persmededeling 11 februari

Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs