24 november 2023

2.857 nieuwe schoolbanken in Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert € 8,5 miljoen euro in schoolgebouwen van het gesubsidieerd onderwijs. Zij krijgen financiële steun voor nieuwe of te renoveren schoolgebouwen. In heel Vlaanderen komen er investeringen voor in totaal zo’n 2.857 leerlingen. “We kunnen de onderwijskwaliteit enkel verhogen wanneer we ook in infrastructuur blijven investeren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We beslisten daarom in deze regeerperiode nog eens € 500 miljoen extra in schoolinfrastructuur te investeren. Zo komt het totaal op € 3 miljard, meer dan wat ooit al in onderwijsinfrastructuur is geïnvesteerd.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Vlaanderen trekt deze regeerperiode een half miljard euro extra uit voor scholenbouw. In totaal zal er voor schoolinfrastructuur € 3 miljard geïnvesteerd worden. Een nooit geziene investering in ons onderwijs, met een focus op het secundair onderwijs, waar de noden binnenkort het hoogst zullen zijn.

Weyts investeert deze maand € 8,5 miljoen in 59 scholenbouwprojecten over heel Vlaanderen. Daarvan gaat € 4,1 miljoen naar grote werken, zoals volledige nieuwbouwprojecten. Dankzij zulke projecten zullen 2.857 leerlingen en scholieren binnenkort gloednieuwe of gerenoveerde klassen krijgen, of kunnen ze gebruik maken van nieuw sanitair of de speeltijd doorbrengen op een nieuwe groene speelplaats.

In Bree ontvangen Middenschool Heilig Hartinstituut, TISM, Sint-Augustinusinstituut ASO, Sint-Augustinusinstituut BSO/TSO en TISM eerste graad € 1,6 miljoen voor de aanleg van een atletiekpiste met bijhorend nieuw gebouw en omgevingswerken. Een investering voor 2.089 leerlingen. De lagere school en kleuterschool van het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel ontvangen € 1 miljoen euro voor grondige renovatiewerken aan de vloeren, de plafonds, de wanden en de elektriciteit. Een investering die goed is voor 399 leerlingen. Vrije Lagere School voor Buitengewoon Onderwijs - Het Veer in Antwerpen realiseert met € 508.000 werken na de aankoop van een woning op de Cardiffstraat. Vrije Basisschool Braambos in Evergem kan met €460.000 verbouwings- en omgevingswerken uitvoeren. Het gaat om een verhoging op een eerder toegekende ondersteuning. In Sint-Laureins-Berchem (Sint-Pieters-Leeuw) verwezenlijkt Gemeentelijke Basisschool - Den Top voor 32 leerlingen met € 445.000 een nieuwbouw en omgevingswerken. In Oudenaarde bekomen de Bernardusscholen € 402.000 voor werken na aankoop in de Hoogstraat 6 en 8. Het betreft een verhoging van een eerder toegekende ondersteuning.

Weyts heeft daarnaast nog eens € 4,4 miljoen vastgelegd voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken. Het gaat om kleine ingrepen, maar ook dringende werken die omwille van overmacht snel uitgevoerd moeten worden.

Overzicht
 

Provincie Bedrag
Antwerpen € 1 642 822
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 1 054 544
Limburg € 2 052 773
Oost-Vlaanderen € 2 134 224
Vlaams-Brabant € 730 246
West-Vlaanderen € 879 370
Totaal € 8 493 979

Bron:
Persmededeling 24 november 2023
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts