07 mei 2024

3.562 nieuwe schoolbanken in Vlaanderen

De Vlaamse minister van Onderwijs investeert € 20 miljoen in schoolgebouwen van het gesubsidieerd onderwijs. Zij kunnen namelijk financiële steun krijgen voor nieuwe of te renoveren schoolgebouwen. Er komen met die middelen in heel Vlaanderen investeringen voor in totaal 3.562 leerlingen. “Om de onderwijskwaliteit te verhogen moeten we ook in nieuwe infrastructuur en renovaties blijven investeren”, zegt de Vlaamse minister van Onderwijs . “Net daarom beslisten we deze regeerperiode € 500 miljoen extra te investeren in schoolinfrastructuur. Zo wordt er deze periode in totaal € 3 miljard geïnvesteerd. Dat is een absoluut record.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Vlaanderen trekt deze regeerperiode een half miljard euro extra uit voor scholenbouw. In totaal zal er voor schoolinfrastructuur € 3 miljard geïnvesteerd worden. Een nooit geziene investering in ons onderwijs, met een focus op het secundair onderwijs, waar de noden binnenkort het hoogst zullen zijn.

De Vlaamse minister van Onderwijs investeert deze maand zo’n € 20 miljoen in 56 scholenbouwprojecten over heel Vlaanderen. Daarvan gaat € 14 miljoen naar grote werken, zoals volledige nieuwbouwprojecten.

Dankzij deze projecten zullen 3.562 leerlingen en scholieren binnenkort gloednieuwe of gerenoveerde klassen krijgen, of kunnen ze gebruik maken van nieuw sanitair of de speeltijd doorbrengen op een ruime groene speelplaats.

In Wuustwezel ontvangen het Buitengewoon secundair onderwijs Berkenbeek, de Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs Berkenbeek en Vrije Lagere School voor Buitengewoon Onderwijs Berkenbeek € 6,2 miljoen voor een nieuwbouw en omgevingswerken. De nieuwe infrastructuur huisvest 626 leerlingen.

In Leuven krijgen de Vrije Lagere School - Mater Dei, de Vrije Kleuterschool - Mater Dei en Sancta Maria samen € 5,3 miljoen voor een nieuwbouw en renovatie- en omgevingswerken voor 588 leerlingen.

Ligo, Centrum voor Basiseducatie Midden- en Zuid-West-Vlaanderen in Kortrijk, koopt met € 2,3 miljoen een gebouw aan op de Scheutistenlaan. Dit gebouw zal 950 leerlingen huisvesten.

ZAVO in Zaventem kan met € 605.000 capaciteitsmiddelen een nieuwbouw met klaslokalen zetten, blok A renoveren, de afbraak van de overdekte speelplaats bekostigen en een fietsenberging aanleggen. Een investering voor liefst 624 leerlingen.

In Antwerpen bekomen Vrije Lagere School en Groenendaal 1 € 558.000 voor verbouwingswerken aan de kleedkamers, de douches en de toiletruimtes van de sporthal voor 1.038 leerlingen.

In Hoogstraten ontvangt ASO Spijker € 545.000 voor de heropbouw na stormschade.

De Vlaamse minister van Onderwijs heeft ook nog eens € 5,7 miljoen voorzien voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken. Het gaat dan over kleine ingrepen, maar ook dringende werken die omwille van overmacht snel uitgevoerd moeten worden.

Overzicht

 

Provincie Bedrag
Antwerpen € 8 017 609
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 123 181 
Limburg € 437 058
Oost-Vlaanderen € 1 227 314
Vlaams-Brabant € 6 642 888
West-Vlaanderen € 3 283 506
Totaal € 19 731 556

Bron:

Persmededeling 7 mei 2024

Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs