18 mei 2016

39 miljoen euro subsidies voor scholenbouwprojecten effectief toegekend

In september 2015 heeft AGIOn, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs ruim 39 miljoen euro subsidies goedgekeurd voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerd onderwijs (vrij en officieel onderwijs). Iets meer dan de helft, 21,6 miljoen euro, gaat naar grote (ver)bouwprojecten. De andere helft gaat naar kleinschalige verbouwings- en renovatiewerken voor de vernieuwing van het bestaande schoolpatrimonium. Deze toegekende investeringsmiddelen hebben als doel schoolinfrastructuur aan te passen aan de noden en uitdagingen van de 21e eeuw.

Elke maand kent het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs subsidies toe voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs). Er zijn verschillende subsidieprocedures mogelijk afhankelijk van de aard en de kostprijs van de bouw- of verbouwingswerken.

In september is alles samen ruim 39 miljoen euro toegekend. Voor nieuwbouw en grote verbouwingswerken aan schoolgebouwen en de buitenomgeving werden, via de zogenaamde standaardprocedure 21.615.886 euro subsidies vastgelegd en toegekend aan scholen in Vlaanderen en Brussel.

Voor de dossiers m.b.t. zeer dringende ingrepen of ten gevolge van overmacht, is er ruim 9,5 miljoen euro vrijgemaakt en 7,9 miljoen euro gaat naar dossiers rond relatief kleinere bouwwerken.

 

Samengevat betekent dit:

Type procedure

Bedrag

Standaardprocedure

21.615.886 euro

Uitzonderingsprocedures:

  • Afwijking chronologie
     
  • Verkorte procedure

 

9.518.928 euro

7.900.106 euro

Totaal vastgelegde subsidies september 2015

39.034.920 euro

Per provincie geeft dit het volgende resultaat:

Provincie

Bedrag

Antwerpen

7.343.493 euro

Limburg

4.519.386 euro

Oost-Vlaanderen

13.500.718 euro

West-Vlaanderen

3.504.489 euro

Vlaams-Brabant

3.508.471 euro

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

6.658.363 euro

Totaal vastgelegde subsidies september 2015

39.034.920 euro

 

In welke gemeenten schoolbesturen de voorbije maand subsidies toegekend kregen is te zien op de bijgevoegde kaart. In de bijlage is er eveneens een overzicht terug te vinden van de onderwijsinstellingen die een principiële goedkeuring van hun schoolbouwdossier ontvingen ten bedrage van meer dan 100.000 euro.

De goedkeuring van schoolbouwdossiers door de Raad van Bestuur van AGIOn ten voordele van het gesubsidieerd onderwijs past in het plan van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits om de onderhoudsachterstand van het schoolpatrimonium systematisch weg te werken. Half juli 2017 keurde de Vlaamse Regering op voorstel van minister Crevits daarom ook de Conceptnota Masterplan Scholenbouw goed. Dit Masterplan biedt de kans om enerzijds de meest dringende capaciteitsnoden in specifieke gebieden te leningen en anderzijds concreet werk te maken van de modernisering van het verouderde schoolpatrimonium in Vlaanderen en Brussel.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “In september 2015 is er ruim 39 miljoen euro door AGIOn vastgelegd voor de bouw van nieuwe klaslokalen en noodzakelijke verbouwingswerken aan verouderde school­gebouwen. Deze vastleggingen betekenen voor scholen het startschot van hun bouwproject en een belangrijke eerste stap in de realisatie van hun bouw- of verbouwingsproject. Ook in de toekomst blijven we volop inzetten op de systematische verbetering van de schoolgebouwen. In de begroting 2016 wordt het investeringskrediet voor scholenbouw met 50 miljoen euro verhoogd. Leerlingen en leerkrachten hebben recht op moderne, kwaliteitsvolle en comfortabele klaslokalen waar het aangenaam om leren en werken is.”

 

Bron: 

Persmededeling

Donderdag 15 oktober 2015

KABINET VAN DE VICE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING,
VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS HILDE CREVITS