09 september 2022

Duizenden extra schoolbanken

Minister van Onderwijs Ben Weyts investeert net voor de start van het nieuwe schooljaar ruim € 31 miljoen in schoolinfrastructuur. Dat betekent goed nieuws voor 214 scholen verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Meer dan de helft van de middelen gaat naar grote werken, zoals een volledige nieuwbouw. “Als onze kinderen straks op 1 september terug naar school gaan, dan willen we voor hen allemaal een kwaliteitsvolle plaats”, zegt Weyts. “Dus investeren we deze regeerperiode € 3 miljard in schoolgebouwen – nog meer dan in de vorige regeerperiode”. 

Op het eind van augustus werken de schoolteams hard om de klaslokalen voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Er zijn heel wat scholen die graag werk willen maken van renovatie, vernieuwing of een uitbreiding van de capaciteit. De Vlaamse Overheid investeert daarom fors in schoolinfrastructuur: deze regeerperiode wordt er € 3 miljard euro uitgetrokken, nog eens € 500 miljoen meer dan in de vorige regeerperiode, toen de inhaalbeweging werd ingezet. De prioriteit ligt bij het secundair onderwijs – waar de noden het hoogst zijn – maar ook de andere onderwijsniveaus worden niet vergeten. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert nu voor de start van het nieuwe schooljaar via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) € 31,3 miljoen in de infrastructuur van 214 scholen van het gesubsidieerd onderwijs. De middelen gaan naar 53 scholen in de provincie Antwerpen, 47 scholen in Oost-Vlaanderen, 61 scholen in West-Vlaanderen, 24 scholen in Vlaams-Brabant, 21 scholen in Limburg en 8 scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er gaat € 16,3 miljoen naar grote werken zoals een volledige nieuwbouw: projecten die ten goede komen aan ongeveer 6.000 leerlingen. De andere € 15 miljoen gaan naar belangrijke renovatiewerken en dringende ingrepen

Zo kunnen de Vrije Lagere School Sint-Karel en de Vrije Kleuterschool Paruckschool in Sint-Jans-Molenbeek rekenen op € 1,8 miljoen voor het verbouwen en uitbreiden van de school met nieuwe klaslokalen voor in totaal 198 leerlingen, lokalen voor het secretariaat en de directie en een leraarskamer. In het Brabantse Zellik investeert Vlaanderen dan weer € 1,7 miljoen in nieuwe klaslokalen voor 313 leerlingen, een refter, administratieve lokalen, sanitair en omgevingswerken. Vrije Basisschool Onze Lieve Vrouw in het Oost-Vlaamse Kruibeke krijgt € 1,3 miljoen voor de werken die nodig zijn na de aankoop van een kapel met aanpalend lokaal. In Kortrijk kan het Provinciaal Technisch Instituut aan de slag met € 1,3 miljoen om een hoogtechnologische, innovatieve onderwijs- en opleidingssite te realiseren, met nieuwe infrastructuur voor 600 leerlingen. 
“Als ouders straks weer voor de schoolpoort staan, dan beseffen ze al te goed dat investeren in scholenbouw gelijkstaat met investeren in onderwijskwaliteit, in onze kinderen, in de toekomst”, zegt Weyts. “Ik ben blij dat we deze scholen en alle betrokken leerlingen vlak voor aanvang van het nieuwe schooljaar nog wat goed nieuws kunnen brengen”.

Overzicht

Provincie Investering 
Antwerpen € 5 731 280 
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 2 370 606
Limburg € 1 842 146
Oost - Vlaanderen  € 7 621 381
Vlaams - Brabant € 5 841 530
West - Vlaanderen € 7 954 516

Totaal vastgelegde schoolbouwsubsidies (augustus 2022) 

€ 31 361 459

Bron:
Persmededeling 28 augustus 2022
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts