30 september 2022

Duizenden extra schoolbanken in Vlaanderen

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts investeert in de eerste schoolmaand van het nieuwe schooljaar meer dan €33 miljoen in 127 scholenbouwprojecten in Vlaanderen en Brussel. Met dat geld kunnen scholen hun gebouwen vernieuwen of uitbreiden. “Als we de kwaliteit van ons onderwijs willen opkrikken, dan ook de kwaliteit van onze klaslokalen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen drie miljard euro uit om schoolinfrastructuur te vernieuwen en uit te breiden. Dat is een half miljard euro extra in vergelijking met de vorige regeerperiode.

Weyts investeert in de maand september meer dan €33 miljoen euro in 127 scholenbouwprojecten verspreid over gans Vlaanderen.  Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden leerlingen en scholieren de lessen in gloednieuwe of gerenoveerde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen.

In Paal (Beringen) ontvangen Vrije Lagere School - De Buiteling en Vrije Kleuterschool - Hand in Hand €4,2 miljoen voor een nieuwbouw, verbouwingswerken en omgevingswerken. De vernieuwde gebouwen en de nieuwbouw bieden plaats aan 725 leerlingen. Vrije Basisschool De Zonnewijzer in Opgrimbie (Maasmechelen) realiseert voor 276 leerlingen met €3,4 miljoen een nieuwbouw voor de lagere school en een turnzaal, verbouwingswerken aan het kloostergebouw en omgevingswerken. Pulderbos-Secundair Onderwijs (BuSO) en Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs – Pulderbos in Zandhoven verkrijgen voor 55 leerlingen €2 miljoen voor een nieuwbouwproject met omgevingswerken. In Puurs-Sint-Amands verwezenlijkt Vrije Basisschool – Sjabi met €1,7 miljoen een nieuwbouw met een turnzaal, klaslokalen, technische ruimte, sanitair en een speelplaats. De nieuwe infrastructuur huisvest 403 leerlingen. De Vrije Basisschool in Genk realiseert met €1,5 miljoen voor 275 leerlingen een nieuwbouw, verbouwings -en omgevingswerken. In Aalst ontvangt Ligo, Centrum voor Basiseducatie Zuid-Oost-Vlaanderen €1,3 miljoen voor de aankoop van het gelijkvloers en de eerste verdieping van het Manchestergebouw op de Vaartstraat. Het aangekochte gebouw verleent onderdak aan 240 leerlingen.

Overzicht per provincie

Provincie Bedrag
Antwerpen € 8 333 316
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 1 298 766
Limburg € 10 346 008
Oost-Vlaanderen € 7 238 173
Vlaams-Brabant € 2 330 791
West-Vlaanderen € 3 506 980
Totaal € 33 054 035

Bron:
Persmededeling 29 september 2022
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts