03 november 2022

Duizenden nieuwe schoolbanken

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert 28 miljoen euro in gloednieuwe en te renoveren schoolgebouwen. Over gans Vlaanderen zullen 106 scholenbouwprojecten met deze infrastructuurmiddelen aan de slag kunnen. “Een investering in scholenbouw, is een investering in onderwijskwaliteit”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen een half miljard euro extra uit voor scholenbouw: in totaal zal de investeringsteller voor schoolinfrastructuur op 3 miljard euro staan. Een nooit geziene investering die de grootste noden binnen het Nederlandstalig onderwijs moet lenigen, met focus op het secundair onderwijs.

Weyts investeert deze maand € 28 miljoen in 106 scholenbouwprojecten over gans Vlaanderen. Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden leerlingen en scholieren de lessen in gloednieuwe of gerenoveerde klassen kunnen doorbrengen, gebruik kunnen maken van nieuw sanitair of de speeltijd kunnen doorbrengen op een ruime groene speelplaats.

In Essen ontvangt het Sint-Jozefinstituut ASO € 2,1 miljoen voor een nieuwbouw, verbouwingswerken en omgevingswerken. De vernieuwde gebouwen en de nieuwbouw bieden plaats aan 400 leerlingen. In Turnhout verwezenlijkt Vrije Basisschool Heilig Graf met € 1,7 miljoen de restauratie van een geklasseerd gebouw (fase 2) en omgevingswerken. In Bornem ontvangen Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie -Middenschool en Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie € 1,3 miljoen voor de restauratie van de kloostervleugel. Het gerestaureerde gebouw verleent onderdak aan 1. 122 leerlingen.

Gemeentelijke Basisschool - De Klimboom in Kraainem breidt voor 397 leerlingen met € 2 miljoen de bestaande infrastructuur uit met extra klassen, een zorgklas, een polyvalente ruimte, een vergaderruimte en bijkomend sanitair. Ook energie-efficiëntie werken en het verbeteren van de datacommunicatie behoren tot het bouwprogramma.

Don Bosco Instituut eerste graad en Don Bosco Technisch Instituut in Halle ontvangt € 2 miljoen voor een nieuwbouwproject na afbraak van het klooster.

Sint-Jozef Petrus & Paulus in Oostende realiseert met € 1,6 miljoen voor 105 leerlingen een uitbreiding van de school met een nieuwbouw (na sloop van het kloostergebouw) en het bouwen van een extra bouwlaag op de aanpalende panden.

 

Overzicht per provincie

Provincie Bedrag
Antwerpen € 8 643 140
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 199 066
Limburg € 733 669
Oost-Vlaanderen € 5 422 846
Vlaams-Brabant € 9 022 602
West-Vlaanderen € 4 188 247
Totaal € 28 209 571

Bron:
Persmededeling 28 oktober 2022
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts