15 juli 2024

Eerste Scholen van Vlaanderen bieden plaats aan 20.000 leerlingen

Onderwijsminister Ben Weyts heeft een akkoord gesloten met het consortium ‘Schoolkracht’ om de eerste 27 ‘Scholen van Vlaanderen’ te ontwerpen, bouwen en 30 jaar te onderhouden. Deze gloednieuwe scholen zullen samen plaats bieden aan 20.000 leerlingen. “We investeren in onderwijskwaliteit en dus ook in kwaliteitsvolle plaatsen op school”, zegt Weyts. “Vlamingen zullen voor het eerst ook de kans krijgen om aandeelhouder te worden. Zo kan je letterlijk zelf investeren in onderwijskwaliteit voor onze kinderen”. 

Vlaanderen investeert meer dan ooit in schoolinfrastructuur en dat op verschillende manieren. Om nieuwe scholen te bouwen is de DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) erg succesvol gebleken. Bij dit soort publiek-private-samenwerkingen is het de school die een eigen invulling geeft aan de plannen, maar een private partner die vervolgens de financiering aanreikt, de verlangens van de school uitwerkt tot aanbestedingsklare projecten en alles vervolgens in de markt zet. Zo worden de schoolbesturen maximaal ontlast. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft een ambitieus nieuw scholenbouwprogramma op poten gezet: “Scholen van Vlaanderen”. In totaal goed voor maar liefst € 1 miljard, 450.000 m² extra schooloppervlakte voor samen 85.000 leerlingen. 

Weyts heeft nu een akkoord gesloten met het consortium ‘Schoolkracht’ om samen met de publieke partner School Invest de eerste 27 ‘Scholen van Vlaanderen’ te ontwerpen, te bouwen en gedurende 30 jaar ook te onderhouden. Het consortium omvat de private partners AG Real Estate, Epico2, Ethias en Rebel. Zij hebben nu na een marktprocedure het eerste perceel van ‘Scholen van Vlaanderen’ toegewezen gekregen: een overeenkomst ter waarde van wel € 400 miljoen. Later worden nog 2 percelen openbaar aanbesteed, zodat ‘Scholen van Vlaanderen’ in totaal goed zal zijn voor € 1 miljard. De 27 nieuwe scholen van het eerste perceel leveren in totaal 165.000 m² extra schooloppervlakte op voor samen 20.000 leerlingen. Het gaat om scholen uit het basis- en secundair onderwijs, maar er komen ook nieuwe scholen buitengewoon onderwijs, nieuwe kunstacademies en een nieuw internaat. 

Voor het eerst zullen ook modale Vlamingen hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen: het kapitaal zal in elk project opengesteld worden voor particuliere middelen. Je kan dan echt aandeelhouder worden van scholen, misschien wel een om de hoek. Om de spaarders te beschermen, zullen ze pas kunnen instappen zodra het bouwrisico van de nieuwbouw ingeperkt is. “Dit wordt een veilige investering, die op meer dan één manier loont”, zegt Weyts. “Voor de spaarder én voor de toekomst van Vlaanderen”.  

"Dit illustreert de ambitie van heel onze groep (AGEAS, AG Insurance en AG Real Estate) om een sleutelrol te blijven spelen in de herontwikkeling van de Vlaamse schoolinfrastructuur, die zo cruciaal is voor onze economische ontwikkeling. Het is een bewijs van onze expertise op dit gebied en versterkt het engagement van al onze teams", aldus Serge Fautré, CEO AG Real Estate.

Philippe Monserez, adviseur en programma-directeur Scholen van Morgen bij AG Real Estate: “Het uitgangspunt van ons plan van aanpak voor Scholen van Vlaanderen is ‘Best Value for Money on Time’ voor alle stakeholders. We zijn enorm fier dat de Vlaamse Overheid deze invalshoek naar waarde heeft weten in te schatten. We staan in de startblokken om met veel expertise, engagement en passie deze ambitieuze opdracht in nauw overleg met alle betrokkenen tot een goed einde te brengen”.

Geert Jacobs, Hoofd Transport en Digitale Infrastructuur bij Epico, vult aan: “De modernisering van de onderwijsinfrastructuur is cruciaal, en de keuze voor een publiek-private samenwerking volgens de DBFM-formule is een ideale manier om die uitdaging aan te pakken. Met zo’n formule wordt van bij het ontwerp ook al rekening gehouden met de bouw én het onderhoud van de gebouwen, wat tot een veel efficiënter proces leidt dan die apart te ontwikkelen. Wij zijn blij dat we samen met onze partners op die manier de noodzakelijke infrastructuur kunnen realiseren.”

Overzicht van eerste 27 Scholen van Vlaanderen

Bron:
Persmededeling 10 juli 2024
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts