09 februari 2023

€ 19,5 miljoen voor schoolbouwprojecten in Vlaanderen

Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts investeert in januari € 19,5 miljoen in schoolinfrastructuur. Dat betekent goed nieuws voor 75 scholen verspreid over heel Vlaanderen. € 12 miljoen gaat naar grote werken, waaronder een volledige nieuwbouw. De overige € 7,5 miljoen gaan naar kleinere verbouwings-en renovatiewerken. “In deze regeerperiode investeren we € 3 miljard in schoolinfrastructuur. Dat is een extra investeringsimpuls van maar liefst € 500 miljoen t.o.v. de voorbije jaren. Dat is  historisch. Hiermee investeren we niet alleen in de scholenbouw, maar ook in de onderwijskwaliteit.  En dus in onze eigen toekomst”, zegt Weyts.

Heel wat scholen hebben nood aan middelen om te kunnen renoveren, vernieuwen of om de capaciteit uit te breiden. De Vlaamse Overheid investeert daarom fors in schoolinfrastructuur: deze regeerperiode wordt er € 3 miljard uitgetrokken, nog eens € 500 miljoen meer dan in de vorige regeerperiode, toen de inhaalbeweging werd ingezet. De prioriteit ligt bij het secundair onderwijs – waar de noden het hoogst zijn – maar ook in de andere onderwijsniveaus wordt geïnvesteerd.

In januari investeert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) € 19,5 miljoen in de infrastructuur van 75 scholen. Deze middelen gaan naar 19 scholen in de provincie Antwerpen, 17 scholen in Oost-Vlaanderen, 16 scholen in West-Vlaanderen, 9 scholen in Vlaams-Brabant, 11 scholen in Limburg en 3 scholen in Brussel. € 12 miljoen gaat daarvan naar grote werken zoals een volledige nieuwbouw. Deze projecten komen ten goede aan 4.815 leerlingen. De andere € 7,5 miljoen gaan naar belangrijke renovatiewerken en dringende ingrepen.

Zo kan de Vrije Basisschool Onze-Lieve-Vrouw in Scherpenheuvel rekenen op € 2,8 miljoen om de kleuterafdeling en administratie te verplaatsen en het lagere schoolgebouw te herorganiseren. 522 leerlingen zullen gebruik maken van deze infrastructuur. In Hoboken krijgt het Sint-Agnesinstituut € 1,2 miljoen voor het moderniseren en brandveilig maken van de huidige gebouwen. Het Sint-Carolus Secundair instituut in Sint-Niklaas zal met € 1,1 miljoen grondige technische verbouwingswerken realiseren ten voordele van 875 leerlingen. In de Vrije Basisschool ‘t Klavertje in Koersel wordt € 807.000 geïnvesteerd in een nieuwbouw en verbouwing voor 60 leerlingen. Vrije Basisschool ‘Molenholleke in Heusden-Zolder verwezenlijkt met € 590.800 een nieuwbouw, verbouwingswerken en een nieuwe speelplaats voor 109 leerlingen. Ten slotte krijgt Zonnehart, de Vrije Basisschool Bijzonder Onderwijs in Aartrijke, nog € 546.200 voor onder meer de uitbreiding van klaslokalen, sanitair, een bijkomende open speelplaats en een fietsenberging.

Weyts heeft ook nog eens €7,5 miljoen vastgelegd voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken. Het gaat over kleinere, maar dringende ingrepen die omwille van overmacht snel uitgevoerd moeten worden.

“Ouders beseffen maar al te goed dat investeren in scholenbouw gelijkstaat met investeren in onderwijskwaliteit, in onze kinderen, in de toekomst”, zegt Weyts. “Ik ben blij dat we deze scholen en alle betrokken leerlingen deze maand nog wat goed nieuws kunnen brengen.”

Overzicht per provincie

Provincie Bedrag
Antwerpen € 6 563 934
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 79 554
Limburg € 1 981 933
Oost-Vlaanderen € 4 239 409
Vlaams-Brabant € 3 824 802
West-Vlaanderen € 2 851 694
Totaal € 19 541 326

Bron:

Persmededeling 9 februari 2023

Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts