12 juli 2023

€ 28,4 miljoen voor scholenbouw in Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert meer dan € 28 miljoen euro in schoolgebouwen van het gesubsidieerd onderwijs. Zij kunnen namelijk financiële steun krijgen voor nieuwe of te renoveren schoolgebouwen. Er komen in heel Vlaanderen investeringen voor in totaal 11.871 leerlingen. “De onderwijskwaliteit verhogen kan alleen wanneer we ook in infrastructuur blijven investeren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Net daarom beslisten we deze regeerperiode € 500 miljoen extra in schoolinfrastructuur te investeren. In totaal wordt er deze periode € 3 miljard geïnvesteerd.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Vlaanderen trekt deze regeerperiode een half miljard euro extra uit voor scholenbouw. In totaal zal er voor schoolinfrastructuur € 3 miljard geïnvesteerd worden. Een nooit geziene investering in ons onderwijs, met een focus op het secundair onderwijs, waar de noden binnenkort het hoogst zullen zijn.

Weyts investeert deze maand € 28,4 miljoen in 137 scholenbouwprojecten over heel Vlaanderen. Daarvan gaat € 16,2 miljoen naar grote werken, zoals volledige nieuwbouwprojecten.

Dankzij deze projecten zullen bijna 12.000 leerlingen en scholieren binnenkort gloednieuwe of gerenoveerde klassen krijgen, of kunnen ze gebruik maken van nieuw sanitair of de speeltijd doorbrengen op een ruime groene speelplaats.

In Hasselt ontvangt het Virga Jessecollege € 1,8 miljoen voor een nieuwbouw en verbouwingswerken voor 113 leerlingen. Het DVM Handels-, Technisch en Beroepsonderwijs in Aalst ontvangt € 1,7 miljoen voor de aankoop van de 2de en 3de verdieping van het Manchestergebouw op de Vaartstraat, goed voor 267 leerlingen. De Klim-op in Zwevegem realiseert met € 1,6 miljoen een nieuwbouw voor het buitengewoon lager onderwijs. De nieuwe infrastructuur biedt plaats aan 165 leerlingen. In Lievegem verwezenlijkt Vrije Basisschool - Sint- Martinus met € 1,6 miljoen een nieuwbouw met klassen en bewegingsruimten, sanitair, een fietsberging en de renovatie van de speelplaatsen. Hier kunnen 540 extra leerlingen terecht. In Lummen ontvangt Vrije Basisschool - Domino Genenbos € 1,5 miljoen voor een nieuwbouw, verbouwings- en omgevingswerken voor in totaal 220 leerlingen.

Naast de grote werken is er zo’n € 12,2 miljoen voorzien voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken, die al dan niet dringend uitgevoerd moeten worden.

Overzicht per provincie

Provincie Bedrag
Antwerpen € 5 850 303
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 910 276
Limburg € 5 946 359
Oost-Vlaanderen € 9 280 704
Vlaams-Brabant € 2 372 956
West-Vlaanderen € 4 053 712
Totaal € 28 414 310

Bron:

Persmededeling 9 juli 2023

Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts