28 november 2022

€ 29 miljoen voor scholenbouw

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts zal deze maand € 29 miljoen euro investeren in schoolgebouwen van het gesubsidieerd onderwijs. Zij kunnen financiële steun krijgen voor nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen. In heel Vlaanderen kunnen 115 scholen met deze investering aan de slag. “De onderwijskwaliteit verhogen kan alleen wanneer we in infrastructuur blijven investeren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Net daarom beslisten we deze regeerperiode € 500 miljoen extra in schoolinfrastructuur te investeren. In totaal wordt er deze periode € 3 miljard geïnvesteerd.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Vlaanderen trekt deze regeerperiode een half miljard euro extra uit voor scholenbouw. In totaal zal er voor schoolinfrastructuur € 3 miljard geïnvesteerd worden. Een nooit geziene investering in ons onderwijs, met een focus op het secundair onderwijs, waar de noden binnenkort het hoogst zullen zijn.

Weyts investeert deze maand € 29 miljoen in 115 scholenbouwprojecten over heel Vlaanderen. Daarvan gaat € 19,5 miljoen naar grote werken, zoals volledige nieuwbouwprojecten.

Dankzij deze projecten zullen meer dan 7.000 leerlingen en scholieren binnenkort gloednieuwe of gerenoveerde klassen krijgen, of kunnen ze gebruik maken van nieuw sanitair of de speeltijd doorbrengen op een ruime groene speelplaats.

Dankzij deze projecten zullen meer dan 7.000 leerlingen en scholieren binnenkort gloednieuwe of gerenoveerde klassen krijgen, of kunnen ze gebruik maken van nieuw sanitair of de speeltijd doorbrengen op een ruime groene speelplaats.

In Sint-Niklaas ontvangen Sint-Jozef-2, Sint-Jozef – Klein-Seminarie en Sint-Jozef € 4,3 miljoen capaciteitsmiddelen. Na die uitbreiding van de infrastructuur zal er plaats zijn voor maar liefst 1.172 leerlingen. In Beernem zal Gemeentelijke Basisschool De Notelaar met € 2 miljoen de nodige afbraak- en nieuwbouwwerken uitvoeren, om zo plaats te bieden aan 178 leerlingen. Gemeentelijke Basisschool Ak’Cent in Bever kan eveneens met € 2 miljoen aan de slag voor afbraakwerken, een gedeeltelijke verbouwing en een nieuwbouw met omgevingswerken. Deze investering geeft ruimte aan 304 leerlingen.

Ook in het Buitengewoon Onderwijs doet Weyts deze maand investeringen. Vrije Basisschool De Merode in Berchem kan met € 1,5 miljoen twee kloostergebouwen aankopen. Ook Vrije Lagere School Ritmica in Hove ontvangt € 1,2 miljoen voor een nieuwbouw, een technische ruimte en toiletten voor 95 leerlingen.

Gemeentelijke Basisschool Kameleon uit Anderlecht kan met € 1 miljoen de nodige renovatiewerken aan het dak, de gevels, klas- en personeelslokalen, het sanitair en de technieken uitvoeren. Maar het budget zal ook worden gebruikt voor de renovatie van de zijvleugel, de inrichting van de keuken en de refter, de heraanleg van de speelplaatsen en de renovatie van de turnzaal. Dit komt ten goede aan de 215 leerlingen van de school.

Naast de grote werken is er bijna € 10 miljoen voorzien voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken, die al dan niet dringend uitgevoerd moeten worden.

Overzicht per provincie

Provincie Bedrag
Antwerpen € 8 332 789
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 1 191 262
Limburg € 4 569 318
Oost-Vlaanderen € 7 619 953
Vlaams-Brabant € 2 615 897
West-Vlaanderen € 4 886 572
Totaal € 29 215 791

Bron:

Persmededeling 27 november 2022

Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts