18 mei 2016

Extra investeringen in scholenbouw dankzij BTW-verlaging

Verlaging BTW op scholenbouw
Sinds 1 januari 2016 is de BTW op scholenbouw verlaagd van 21 naar 6 procent. Door die verlaging kan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits bijkomende middelen in scholenbouw investeren.

Scholen van Morgen
Binnen het investeringsprogramma Scholen van Morgen maakt de BTW-verlaging ruimte vrij voor 160 miljoen euro extra investeringen. Hiermee kunnen 17 extra schoolbouwprojecten gerealiseerd worden. Er komen nieuwe scholen in Izegem, Mol, Ruisbroek, Eke-Nazareth, Sint-Truiden, Retie, Lille, Torhout, Brugge, Genk, Gent, Moorslede, Bredene, Wervik, Vilvoorde, Wilrijk en Antwerpen. (zie bijlage).

Scholen van Morgen is een publiek-private samenwerking. Het programma bepaalde de realisatie van 165 nieuwe schoolprojecten in Vlaanderen, goed voor 200 gebouwen met een investeringswaarde van 1,5 miljard euro. Daar kunnen nu nog eens 17 schoolbouwprojecten bij komen. Op dit moment zijn meer dan 2000 bouwvakkers aan de slag op de werven van Scholen van Morgen.

Reguliere financiering
Naar aanleiding van de budgetcontrole heeft de Vlaamse Regering beslist dat de komende jaren 10,6 miljoen euro extra per jaar geïnvesteerd kan worden in de bouw en de vernieuwing van de scholen. Dit is het gevolg van een herinvestering van de lagere BTW op al goedgekeurde dossiers.
Daarbovenop genieten de nieuw op te starten schoolbouwdossiers van het verlaagde BTW-tarief. Daardoor komt er in 2016 nieuwe financiële ruimte vrij in de bestaande kredieten om jaarlijks voor 33 miljoen euro bijkomende projecten voor nieuwe dossiers goed te keuren. De winst voor de scholen bedraagt nog eens 13 miljoen, samen goed voor 47 miljoen euro.
Deze extra investeringen, die mogelijk zijn dankzij de BTW-verlaging, komen bovenop de extra middelen die de Vlaamse Regering voor scholenbouw heeft uitgetrokken. In 2015 en 2016 kwam er telkens 50 miljoen extra bij. Die middelen worden hoofdzakelijk gebruikt om bijkomende schoolcapaciteit te creëren.

Extra capaciteitsmiddelen voor Antwerpen
Vlaams minister van Onderwijs kent de stad Antwerpen in 2016, 2017 en 2018 10 miljoen euro per jaar extra toe om de capaciteitsnoden op te vangen. Het zal de lokale taskforce capaciteit zijn die de middelen voor extra plaatsen in de klas zal verdelen. Met deze extra middelen krijgen de scholen in Antwerpen de volgende 3 jaar 74 miljoen euro om extra schoolcapaciteit te creëren.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “De BTW-verlaging op scholenbouw is een essentieel element in de inhaalbeweging in schoolinfrastructuur en stimuleert de economische groei. Dankzij de verlaging van het BTW-tarief van 21 naar 6 procent komen er meer middelen vrij om schoolbouwprojecten te realiseren. Voor het DBFM-programma Scholen van Morgen gaat het om een extra investering van 160 miljoen euro. Met die middelen kunnen we 17 extra schoolbouwprojecten in de verschillende onderwijsnetten realiseren, ten voordele van ongeveer 8000 leerlingen. Ook binnen de gewone financiering van de scholenbouw komt er extra investeringsruimte. Voor de stad Antwerpen kennen we 3 jaar lang 10 miljoen euro extra toe om nieuwe plaatsen in de klas te realiseren in het kader van de capaciteitsnoden.”

Bron: Persmededeling 26 maart
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Hilde Crevits