06 mei 2022

Hedendaagse schoolinfrastructuur biedt plaats aan honderden leerlingen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert 12 miljoen euro in nieuwe en hedendaagse schoolgebouwen. Over gans Vlaanderen zullen 65 scholenbouwprojecten met deze investering aan de slag kunnen. “Een investering in scholenbouw is een investering in onze kinderen en dus in onze toekomst”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Goed uitgeruste klassen dragen immers bij aan de kwaliteit van ons onderwijs.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen een half miljard euro extra uit voor scholenbouw: in totaal zal de investeringsteller voor schoolinfrastructuur op wel 3 miljard euro staan. Een nooit geziene investering die de grootste noden binnen het Nederlandstalig onderwijs moet lenigen.

Weyts investeert in april € 12 miljoen in 65 scholenbouwprojecten over gans Vlaanderen. Met deze scholenbouwprojecten zullen vele leerlingen en scholieren hun schooldagen in gloednieuwe of gerenoveerde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen.

In Hamme ontvangen Vrije Basisschool – KoHa Sint-Pieter en KoHa Heilig Hart samen € 1,8 miljoen voor de realisatie van een nieuwbouw en verbouwingswerken met klaslokalen lager onderwijs en kleuterklassen, zorgklassen, een berging en een polyvalente ruimte en omgevingswerken voor de huidige en nieuwe leerlingen lager onderwijs en kleuters die verhuizen van De Ring 22 naar de nieuwe campus op Slangstraat 12. 135 leerlingen kunnen gebruik maken van de infrastructuur.
Ook omgevingswerken in functie van leerlingen secundair onderwijs die naar de campus op Slangstraat 12 verhuizen behoren tot het bouwprogramma.

Internaat Hotelschool Ter Duinen in Koksijde renoveert voor 64 leerlingen met € 960.000 het sanitair en het schrijnwerk van de internaatkamers en de gemeenschappelijke ruimtes.

Vrije Lagere School Zonnebloem en de Vrije Kleuterschool in Puurs-Sint-Amands verkrijgen € 760.000 voor een nieuwbouw met klaslokalen en een turnzaal. 344 leerlingen kunnen gebruik maken van de nieuwe infrastructuur.

In Mechelen verwezenlijken Ursulinen Mechelen 1 en 2 met € 564.000 afbraakwerken, een nieuwbouw en een nieuwe open speelplaats.

Overzicht
 

Provincie Investering 
Antwerpen € 5.098.071
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 155.327
Limburg € 510.405
Oost - Vlaanderen  € 3.302.277
Vlaams - Brabant € 960.786
West - Vlaanderen € 1.950.003

Totaal vastgelegde schoolbouwsubsidies (april 2022) 

€ 11.976.869

Bron:
Persmededeling 4 mei 2022
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts