14 april 2017

Huursubsidies voor onderwijsinfrastructuur: 24 goedgekeurde projecten zorgen voor 1071 bijkomende plaatsen op scholen, samen goed voor iets meer dan 2 miljoen euro huursubsidie per jaar.

24 scholen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits huursubsidies om hun capaciteit uit te breiden of hun gebouwen te vernieuwen. De projecten zullen ruim 6500 leerlingen ten goede komen en zorgen voor 1071 bijkomende plaatsen in de klas. Het gaat hierbij om scholen die een bestaand gebouw dat nog niet voor onderwijs bestemd was of een nieuwbouw waarvan de school geen eigenaar is, zullen huren en daarvoor een subsidie krijgen. De scholen werden geselecteerd op basis van verschillende objectieve criteria zoals duurzaamheid, multifunctionaliteit en de dwingende behoefte aan onderwijshuisvesting. Alle scholen samen zullen jaarlijks iets meer dan 2 miljoen euro huursubsidie krijgen.

Eind 2016 lanceerde minister van Onderwijs Hilde Crevits een projectoproep voor huursubsidies naar de scholen. om hun capaciteit uit te breiden of hun gebouwen te vernieuwen. In een eerste fase krijgen 24 scholen nu groen licht. Dit komt op termijn overeen met een jaarlijkse huursubsidie voor meer dan 2  miljoen euro. Het gaat om gebouwen (bestaande of nog nieuw te bouwen) die voorheen nog geen enkele onderwijsbestemming hadden. De projecten zullen ruim 6500 leerlingen ten goede komen en 1071 bijkomende plaatsen in de klas creëren. Zo versnelt Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits de modernisering van het bestaande schoolpatrimonium én creëren we extra schoolcapaciteit.

Huur is een flexibele gebruiksvorm. De huur van een gebouw zorgt voor een vlotte en snelle realisatie van bijkomende plaatsen in het plaatselijke onderwijslandschap. Een gebouw huren kan nuttig zijn in een nieuwe woonwijk waar veel jonge gezinnen komen wonen. Ook in complexere stadsvernieuwingsprojecten waarbij verschillende maatschappelijke functies gecombineerd worden (bv. welzijnsvoorzieningen, commerciële activiteiten, vrijetijdsaanbod, kinderopvang, onderwijsbehoeften, enz.) en waarbij dikwijls diverse projectpartners betrokken zijn, is het vaak efficiënter om een deel van de infrastructuur te huren dan in eigendom te verwerven.

15  huurprojecten hebben betrekking op basisscholen. In 8 gevallen gaat het om het secundair onderwijs. In 1 project gaat het om een gemengd project basis- en secundair onderwijs. Voor 16 projecten gaat het om nog nieuw te realiseren infrastructuur die gehuurd zal worden. Er zijn ook 3 sportzalen bij die multifunctioneel gebruikt zullen worden. Maar ook handelspanden en voormalige kerkgebouwen worden gehuurd. De gemiddelde huurtermijn bedraagt 14 jaar. Concreet gaat het bijvoorbeeld in Roeselare om een kerk, die mee geïntegreerd zal worden in de school als polyvalente ruimte.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ”In het kader van het Masterplan Scholenbouw voert Vlaanderen een inhaalbeweging uit om schoolgebouwen te vernieuwen, te moderniseren en uit te breiden. Met deze 2 miljoen euro aan jaarlijkse huursubsidie kunnen 6.522 leerlingen terecht in nieuwe moderne onderwijsinfrastructuur, goed voor 35.000 m². We creëren tegelijk 1071 bijkomende plaatsen in de klas.  Naast de capaciteitsuitbreiding spelen we hiermee ook in op een veranderend onderwijslandschap en ruimtelijke ontwikkelingen in steden en gemeenten. Een gebouw dat vandaag als kantoor gebruikt wordt, kan morgen als school dienst doen en overmorgen opnieuw een andere invulling hebben. Dankzij het verruimde toepassingsgebied van de huursubsidies kunnen scholen hier gepast en flexibel op in spelen.”

In de bijlage een overzicht van de scholen die huursubsidies zullen ontvangen.

Bron:
Persmededeling 13 april
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Hilde Crevits