28 augustus 2023

Meer dan € 30 miljoen voor scholenbouw in Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert vlak voor de start van het nieuwe schooljaar opnieuw meer dan € 30 miljoen in schoolgebouwen. Het geld dient voor renovatie of nieuwbouw. In totaal zullen bijna 2.500 leerlingen en hun leerkrachten in 124 verschillende scholen de vruchten plukken van deze investeringen. “Onderwijskwaliteit verbeteren gaat hand in hand met het verbeteren van onze onderwijsinfrastructuur”, zegt Weyts. “We hebben het budget voor scholenbouw dan ook fors opgetrokken.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun krijgen van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs). Vlaanderen trekt deze regeerperiode een half miljard euro extra uit voor scholenbouw. In totaal zal er voor schoolinfrastructuur € 3 miljard geïnvesteerd worden. Een nooit geziene investering in ons onderwijs, met een focus op het secundair onderwijs, waar de noden het hoogst zijn.

Weyts investeert nu vlak voor de start van het nieuwe schooljaar nog eens € 31,1 miljoen in 124 scholenbouwprojecten over heel Vlaanderen. Daarvan gaat € 22 miljoen naar grote werken, zoals volledige nieuwbouwprojecten. Dankzij deze projecten zullen bijna 2.500 leerlingen en hun leraren binnenkort gloednieuwe of gerenoveerde klassen krijgen, of kunnen ze gebruik maken van nieuw sanitair of de speeltijd doorbrengen op een ruime groene speelplaats. Naast de grote werken is er zo’n € 9 miljoen voorzien voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken, die al dan niet dringend uitgevoerd moeten worden.

In Ronse ontvangt Vrije Basisschool - Sint Antonius 1, 2 en 3 €5,7 miljoen voor een nieuwe kleutervleugel en uitbreidings- en renovatiewerken voor 500 leerlingen. Vrije Basisschool - Sint-Gabriëlcollege in Boechout verkrijgt €4,7 miljoen voor een nieuwe lagere school voor meer dan 300 leerlingen. Vrije Basisschool O.L.V. Jezus-Eik in Overijse realiseert met €3,6 miljoen afbraakwerken en een nieuwe basisschool met 12 klassen, turnzaal, refter, leraarskamer, administratieve lokalen en zorglokalen voor meer dan 200 leerlingen. In Sint-Joris (Beernem) verwezenlijkt Vrije Basisschool Sint Joris voor 200 leerlingen met €1,4 miljoen een nieuwe turnzaal en refter, de renovatie van de kloostervleugel en de zolderverdieping en omgevingsaanleg. In Brussel bekomt Vrije Kleuterschool Sint-Jan Berchmanscollege €886.000 voor het opbouwen van vier klassen en een pedagogische tuin voor 399 leerlingen.

“In de vorige regeerperiode is de Vlaamse Overheid begonnen met een inhaalbeweging op het vlak van schoolinfrastructuur en in deze regeerperiode hebben we daar nog eens fors meer middelen voor uitgetrokken”, zegt Weyts. “We willen onze leerlingen in het nieuwe schooljaar en in de schooljaren daarna kwaliteitsvolle plaatsen aanbieden op school”.

Overzicht per provincie

 

Provincie Bedrag
Antwerpen € 7 604 250
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 996 640
Limburg € 3 230 826
Oost-Vlaanderen € 9 621 326
Vlaams-Brabant € 5 157 940
West-Vlaanderen € 4 525 823
Totaal € 31 136 805

Bron:

Persmededeling 27 augustus 2023

Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts