26 augustus 2024

Nieuwe schoolbanken voor meer dan 10.000 leerlingen

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts investeert bijna € 42 miljoen in 166 scholenbouwprojecten verspreid over heel Vlaanderen. Zo krijgen heel wat scholen goed nieuws in aanloop naar het nieuwe schooljaar en zet Weyts de investeringen in gloednieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen onverminderd verder. In totaal investeert Weyts deze bestuursperiode € 3 miljard in nieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen. Meer dan 10.000 leerlingen maken samen met het onderwijspersoneel van deze scholen gebruik van nieuwe, moderne schoolgebouwen. “Door te investeren in schoolinfrastructuur, investeren we ook in de kwaliteit van ons onderwijs”, aldus Weyts. 

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen drie miljard euro uit om schoolinfrastructuur te vernieuwen en uit te breiden. Dat is een half miljard euro extra in vergelijking met de vorige regeerperiode. 

Weyts investeert nu bijna € 42 miljoen in 166 scholenbouwprojecten verspreid over gans Vlaanderen.  Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden leerlingen en scholieren de lessen in gloednieuwe of gerenoveerde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen. Zo’n  € 18,5 miljoen gaat naar grote infrastructuurwerken zoals bijvoorbeeld een volledige nieuwbouw. Meer dan 10.000 leerlingen maken gebruik van deze nieuwe of vernieuwde schoolinfrastructuren.

In Ieper koopt Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs - Het Vlot voor 275 leerlingen met €4,1 miljoen een kantoorgebouw aan op de Arsenaalstraat. Centrum voor Volwassenenonderwijs Vitant in Antwerpen voert voor 2.049 leerlingen met € 3,4 miljoen een totaalrenovatie uit van blok E. Sint-Angela Tildonk in Haacht realiseert met € 2 miljoen de restauratie van blokken A/B/C. Vrije Basisschool - Sint-Martinus in Burcht (Zwijndrecht) bekomt € 1,7 miljoen voor een nieuwbouw met vier klassen, sanitair en omgevingswerken. De nieuwe infrastructuur huisvest 740 leerlingen. In Heverlee (Leuven) ontvangen Heilig Hartinstituut Lyceum, Heilig Hartinstituut Technisch Onderwijs Middenschool, Pedagogische Humaniora - Heilig Hartinstituut, Pedagogische Humaniora - Heilig Hartinstituut Middenschool, Veld-Veltem, Heilig Hartinstituut Technisch Onderwijs en Heilig Hartinstituut Lyceum Middenschool voor 2.788 leerlingen € 1,1 miljoen voor het verbouwen van de bovenverdieping en de bergruimte van gebouw M tot klasruimtes en een leraarskamer met sanitair. In Antwerpen verkrijgen Sint-Norbertusinstituut en Vrije Basisschool - Sint-Jan Berchmanscollege € 1 miljoen voor de herwaardering van de kapel en de leeromgeving. 

“Ook in aanloop naar een nieuw schooljaar blijven we letterlijk en figuurlijk bouwen aan de toekomst van ons onderwijs”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Investeringen in infrastructuur zijn investeringen in de hardware van onderwijskwaliteit waar heel wat leraren en leerlingen wel bij zullen varen.” 

Overzicht per provincie
 

Provincie Bedrag
Antwerpen € 15.302.766
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 2.595.207
Limburg € 698.050
Oost-Vlaanderen € 7.146.459
Vlaams - Brabant € 6.965.070
West – Vlaanderen  € 9.086.141
Totaal vastgelegde schoolbouwsubsidies  € 41.793.694

Bron:
Persmededeling 25 augustus 2024
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts