17 april 2023

Nóg 5.667 extra schoolbanken in Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeerde in maart 26,2 miljoen euro in nieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen. Over heel Vlaanderen zullen concreet 78 scholenbouwprojecten met deze investering aan de slag kunnen. “We investeren in onze toekomst en in die van onze kinderen en jongeren”, zegt minister van Onderwijs Weyts. “Er komt deze regeerperiode maar liefst 3 miljard euro aan schoolinfrastructuur bij. Deze extra impuls, van maar liefst 500 miljoen euro, is hoger dan ooit.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen liefst een half miljard euro extra uit voor scholenbouw: in totaal zal de investeringsteller voor schoolinfrastructuur op 3 miljard euro staan, een investering die de grootste noden binnen het Nederlandstalig onderwijs moet lenigen. Daarom blijft onze prioriteit momenteel bij extra investeringen in het secundair onderwijs.

Weyts investeerde afgelopen maand 26,2 miljoen euro in 78 scholenbouwprojecten over heel Vlaanderen. Duizenden leerlingen en scholieren zullen dankzij deze investering de lessen in gloednieuwe of gerenoveerde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen. Dat is opnieuw een investering in onze toekomst.

Het geld gaat naar 21 scholen in de provincie Antwerpen, 15 scholen in Oost-Vlaanderen, 19 scholen in West-Vlaanderen, 6 scholen in Vlaams-Brabant, 11 scholen in Limburg en 6 scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Zo ontvangt Vrije Basisschool Sint-Vincentius uit Ukkel 2,5 miljoen euro voor grote werken aan de gebouwen gelegen op de Beeckmansstraat. Vrije Basisschool – Westakker in Beverlo (Beringen) krijgt 2,2 miljoen euro voor 119 leerlingen voor een nieuwbouw voor de kleuters en de lagere school. Hier komt een blok van zes kleuterklassen, sanitair, onthaal, burelen, een turnzaal, secundaire ruimtes, een overdekte speelplaats en een fietsberging. Ook Vrije Basisschool – Johannesschool in Wilrijk (Antwerpen) realiseert met 1,6 miljoen euro een nieuwbouw en renovatiewerken. Deze nieuwe infrastructuur biedt plaats aan maar liefst 119 leerlingen.

Ook in Berchem (Antwerpen) voert Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs - School de Merode met 1,1 miljoen euro werken uit aan twee kloostergebouwen op de Diksmuidelaan en in de Geluwestraat. In Oostende bekomt ZOWE Verpleegkunde ten slotte 1,1 miljoen euro voor de aankoop van een kantoorgebouw in de Kanunnik Dr. Louis Colenstraat. Deze investering biedt plaats aan 95 leerlingen.

Weyts heeft ook nog eens 10,5 miljoen euro vastgelegd voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken. Het gaat dan over kleine ingrepen, maar ook dringende werken die omwille van overmacht snel uitgevoerd moeten worden.

Overzicht per provincie

Provincie Bedrag
Antwerpen € 7 114 213
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 3 220 313
Limburg € 4 130 490
Oost-Vlaanderen € 3 681 510
Vlaams-Brabant € 1 533 575
West-Vlaanderen € 6 567 977
Totaal € 26 248 079

Bron:
Persmededeling 7 april 2023
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts