13 oktober 2022

Scholen kunnen meer en langer renteloos lenen om energie te besparen

De Vlaamse Regering trekt € 100 miljoen extra uit voor renteloze energieleningen voor scholen én de voorwaarden worden interessanter. Concreet kunnen scholen voortaan tot € 1 miljoen renteloos lenen om energiebesparende maatregelen te nemen en krijgen ze tot 20 jaar om de lening af te lossen. Tot dusver konden scholen maximaal een half miljoen lenen en moest de lening al na 15 jaar terugbetaald zijn. Het wordt nu dus aantrekkelijker en makkelijker om te investeren in bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen, hoogrendementsketels of warmtepompen. “We ondersteunen de scholen op korte termijn met extra middelen om de energiecrisis door te komen, maar we investeren ook op lange termijn”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “De energiecrisis maakt meer dan ooit duidelijk hoe belangrijk het is om energiebesparende maatregelen te nemen, zeker ook in scholen. Scholen kunnen hun lening terugbetalen met wat ze uitsparen op hun energiefactuur”.

Vlaanderen helpt scholen zowel op korte als op lange termijn met hun energierekeningen. Op korte termijn komt er nog dit jaar € 67 miljoen energiecompensatie en volgt er ook in 2023 nog eens eenzelfde bedrag. Op lange termijn ondersteunt Vlaanderen investeringen in meer energiezuinige infrastructuur. De Vlaamse Regering trekt hiervoor € 100 miljoen extra uit. Scholen van het gesubsidieerd onderwijs kunnen bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) een lening krijgen om energiebesparende maatregelen te nemen. Aanvankelijk ging het om een voordelige formule met een interest van slechts 1%, maar in 2020 heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de lening volledig renteloos gemaakt om de drempel voor scholen nog lager te maken. Scholen konden wel maximaal € 500.000 lenen en de lening moest ook terugbetaald worden in een termijn van 15 jaar. Sommige grotere scholen – zeker in het secundair onderwijs – hebben echter meer geld en meer tijd nodig voor dit soort investeringen.

Scholen zullen nu tot € 1 miljoen renteloos kunnen lenen om energiebesparende maatregelen te nemen en ze krijgen tot 20 jaar om de lening af te lossen. Het wordt zo aantrekkelijker en makkelijker voor scholen om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers, isolatie, hoogrendementsketels, buitenschrijnwerk of warmtepompen. Scholen kunnen de lening aanvragen via een eenvoudige en laagdrempelige procedure. Het Vlaams Energiebedrijf biedt scholen bovendien de mogelijkheid om gebruik te maken van een raamcontract voor het plaatsen van zonnepanelen. Voor andere ingrepen is het vaak aangewezen om vooraf professioneel advies in te winnen, maar ook de kosten voor dit advies kunnen deel uitmaken van de lening.

“Dit soort investeringen zijn goed voor het klimaat, maar vooral voor de portemonnee van de scholen”, zegt Weyts. “Nu meer dan ooit verdienen deze investeringen zichzelf terug. Met deze nog voordeligere voorwaarden wordt het voor scholen makkelijker om “ja” te zeggen tegen deze investeringen – en moeilijker om “nee” te zeggen”.

Meer info over de renteloze energielening

Bron:
Persmededeling 12 oktober 2022
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts