07 mei 2021

Spaarders kunnen zelf investeren in ‘Scholen van Vlaanderen’

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft bij de opening van een van de laatste scholen van het ‘Scholen van Morgen’-programma het nieuwe programma ‘Scholen van Vlaanderen’ voorgesteld. Het gaat om een investeringsgolf van € 1 miljard: goed voor 120 nieuwe scholen, waar ruim 50.000 leerlingen terecht kunnen. Voor het eerst zullen gewone Vlamingen ook hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen. “Zo kan je heel letterlijk investeren in de toekomst van onze kinderen”, zegt Weyts. “Deze nieuwe scholen zullen zo meer dan ooit de scholen van Vlaanderen en de Vlamingen zijn”. 

Vrije Basisschool De Krinkel in Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands) heeft officieel de deuren van de nieuwbouw geopend. Het gaat onder meer om 6 nieuwe lokalen van elk 70 m², die ook nog eens met elkaar verbonden kunnen worden. Er is in ook nieuwe sporthal (500m²) met bijhorend materiaal zoals klimramen en touwen en een meer dan 1.000 m² grote speelplaats. Het is één van de 182 projecten uit het ‘Scholen van Morgen’-programma, dat opgestart werd in 2006: een DBFM-concept (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) dat via een publiek-private samenwerking nieuwe schoolgebouwen realiseert. Nu er 169 van de 182 projecten volledig opgeleverd werden, loopt het programma stilaan ten einde.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft nu het nieuwe scholenbouwprogramma klaar: ‘Scholen van Vlaanderen’. Dit DBFM-programma zorgt voor een investeringsgolf van € 1 miljard: goed voor 120 nieuwe scholen, met een totale oppervlakte van 450.000 m², waar ruim 50.000 leerlingen terecht kunnen. Voor het eerst zullen ook modale Vlamingen hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen: het kapitaal zal in elk project opengesteld worden voor particuliere middelen. Je kan dan bijvoorbeeld aandeelhouder worden van een school in jouw buurt. Om de spaarders te beschermen, zullen ze pas kunnen instappen zodra het bouwrisico van de nieuwbouw ingeperkt is. “Dit wordt een veilige investering, die op meer dan één manier loont”, zegt Weyts. “In scholen krijgen onze kinderen hun toekomst. We danken in Vlaanderen eigenlijk al onze welvaart aan het onderwijs dat gegeven wordt in die scholen”.

De DBFM-formule ontlast de schoolbesturen maximaal: een private partner reikt de financiering aan, werkt de verlangens van de scholen uit tot aanbestedingsklare projecten en zet alles in de markt. In het nieuwe ‘Scholen van Vlaanderen’-programma zitten ook extra garanties dat de scholen de nodige inspraak hebben, om het project een eigen invulling te geven.

“Dit is een mijlpaal”, zegt Weyts. “We voltooien de ‘Scholen van Morgen’ en zorgen met ‘Scholen van Vlaanderen’ voor een nieuwe investeringsgolf. Wie werk wil maken van de kwaliteit van ons onderwijs, moet ook werk maken van kwalitatieve onderwijsinfrastructuur.”

Bron:

Persmededeling 7 mei 2021

Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts