30 oktober 2023

Vlaanderen investeert extra in schoolgebouwen

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts investeert bijna €20 miljoen in 78 scholenbouwprojecten verspreid over heel Vlaanderen. Daarmee zet Weyts de investeringen in gloednieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen onverminderd verder. In totaal investeert Weyts deze bestuursperiode €3 miljard in nieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen. Duizenden leerlingen zullen samen met het onderwijspersoneel van deze nieuwe en vernieuwde schoolgebouwen gebruik kunnen maken. “Investeren in onderwijsinfrastructuur is investeren in de kwaliteit van ons onderwijs”, aldus Weyts.

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen drie miljard euro uit om schoolinfrastructuur te vernieuwen en uit te breiden. Dat is een half miljard euro extra in vergelijking met de vorige regeerperiode.

Weyts investeert nu net geen €20 miljoen in 78 scholenbouwprojecten verspreid over gans Vlaanderen.  Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden leerlingen en scholieren de lessen in gloednieuwe of gerenoveerde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen. Ruim €15 miljoen gaat naar grote infrastructuurwerken zoals bijvoorbeeld een volledige nieuwbouw.

In Laarne ontvangt Gemeentelijke Basisschool De Windwijzer €1,5 miljoen voor een nieuwbouw en verbouwingswerken. Gemeentelijke Basisschool Lievegem verkrijgt € 1, 4 miljoen voor afbraakwerken en een nieuwbouw. Gemeentelijke Basisschool Het Klaverbos in Hemiksem realiseert met € 1,4 miljoen een nieuwbouw en omgevingswerken. In Erondegem (Erpe-Mere) verwezenlijkt Gemeentelijke Basisschool Erpe-Mere voor 100 leerlingen met € 1,3 miljoen een nieuwbouw met drie lokalen voor de kleuterschool, vier lokalen voor de basisschool, een leraarslokaal en een sanitair blok. In Riemst bekomt Gemeentelijke Basisschool De Klinker € 1,2 miljoen voor de uitbreiding van de school voor 309 leerlingen. Gemeentelijke Basisschool Ak'Cent Bever in Bever kan met € 1 miljoen een nieuwbouw plaatsen en omgevingswerken uitvoeren.

“We blijven onverminderd investeren in de kwaliteit van ons onderwijs”, zegt Vlaams Onderwijsminister Weyts. “Investeringen in infrastructuur zijn investeringen in de hardware daarvan. Het is letterlijk en figuurlijk bouwen aan de toekomst van ons onderwijs.

Overzicht per provincie
 

Provincie Bedrag
Antwerpen € 3 230 958
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 182 580
Limburg € 4 203 886
Oost-Vlaanderen € 6 826 755
Vlaams-Brabant € 2 449 489
West-Vlaanderen € 3 081 138
Totaal € 19 974 807

Bron:
Persmededeling 29 oktober 2023
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts