21 juni 2022

Weyts plant Meiboom op ‘laatste’ School van Morgen

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts plantte 18 juni de symbolische Meiboom op het dak van HASP-O Centrum in Sint-Truiden. Deze bouwwerken zijn de laatste van een lange reeks die kadert in het ‘Scholen van Morgen’-project. “Dit is echter niet het eindpunt”, stelt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Deze Meiboom symboliseert niet alleen het einde van het scholenbouwprogramma ‘Scholen van Morgen’. Het betekent meteen ook de start van het nieuwe scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’.”

‘Scholen van Morgen’, opgestart in 2006, is een DBFM-programma (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) dat via een publiek-private samenwerking nieuwe schoolgebouwen realiseert. Na 15 jaar loopt het DBFM-programma ‘Scholen van Morgen’ af. Het resultaat: 182 projecten, 250 nieuwe schoolgebouwen waar maar liefst 133.000 leerlingen terechtkunnen. Vandaag plaatsen we de Meiboom van de gloednieuwe campussite in Sint-Truiden, de laatste werf in de lange ‘Scholen van Morgen’-reeks. Het gaat om een nieuwbouw met leslokalen, werkplaatsen, een sporthal, refter en ruimte voor administratie: een investering van € 38 miljoen in een campus van 18.000 m² voor het voormalige KCST en Technicum. De oplevering is voorzien voor 2023.

De afloop van het scholenbouwprogramma ‘Scholen van Morgen’, betekent meteen de start van het nieuwe scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen. Een investeringsgolf van 1 miljard euro in nieuwe schoolgebouwen met het ook op 450.000 m² extra schooloppervlakte, waar 85.000 leerlingen terecht kunnen. Voor het eerst zullen ook modale Vlamingen hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen: het kapitaal zal in elk project opengesteld worden voor particuliere middelen. Je kan dan bijvoorbeeld aandeelhouder worden van een school in jouw buurt. Om de spaarders te beschermen, zullen ze pas kunnen instappen zodra het bouwrisico van de nieuwbouw ingeperkt is. “Dit wordt een veilige investering, die op meer dan één manier loont: voor de spaarder én voor de toekomst van Vlaanderen”, besluit Weyts.

Vlaanderen investeert deze regeerperiode fors in schoolinfrastructuur. Deze bestuursperiode gaat in totaal 3 miljard euro naar scholenbouwprojecten. Dat is nog eens een half miljard euro extra in vergelijking met de vorige legislatuur. “Investeren in de kwaliteit van ons onderwijs, betekent ook investeren in onze schoolinfrastructuur. We bouwen letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van Vlaanderen”, aldus Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts.

AG Real Estate is als afgevaardigd bouwheer verantwoordelijk voor de operationele uitvoering van het ‘Scholen van Morgen’-scholenbouwprogramma. De afgevaardigd bouwheer organiseert het volledige ontwerp- en bouwproces met daarbij ook het onderhoud gedurende 30 jaar van elke individuele school.

Nu het programma ten einde loopt, kijkt ook Philippe Monserez, Chief Design & Build Officer, tevreden terug. “Mijn team en ik zijn trots op dit eindproject en op de unieke en uitdagende reis die we de afgelopen jaren met onze vele partners hebben afgelegd. Dit laatste project vormt de afsluiting van een programma van meer dan 182 projecten, elk op maat gemaakt voor scholen, elk met zijn eigen bijzonderheden, van basis- en middelbaar onderwijs tot beroepsopleiding.”

Bron:
Persmededeling 18 juni 2022
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts