27 september 2024

Wijziging voor versnelde investeringen in energie

Sinds 1 januari 2023 kunnen scholen van het vrij gesubsidieerd onderwijs gebruik maken van de versnelde subsidieprocedure energie. De versnelde investeringsmogelijkheid is een groot succes en draagt bij tot een gerichte verlaging van het energieverbruik van de schoolbesturen en tot de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse overheid.

Om de verwerking van het hoge aantal aanvragen en de impact op het beschikbare jaarbudget voor andere noodzakelijke investeringsbehoeften beheersbaar te houden, sturen we na evaluatie het kader voor energie investeringen wat bij.  

Wat wijzigt er voor aanvragen die u indient vanaf 15 oktober 2024:

  • Bezit van een geldig energieprestatiecertificaat

Om in aanmerking te komen voor een subsidieprocedure energie, moet u bij de aanvraag een geldig energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen. Zo’n EPC (k)NR is voor schoolbesturen voor al hun gebouweenheden verplicht sinds 1 januari 2024. Geldige energieprestatiecertificaten zijn:

  • een niet vervallen EPC Bouw n.a.v. recente nieuwbouwwerken of ingrijpende energetische renovatie;
  • een niet vervallen EPC NR (of EPC kNR voor gebouwen van beperkte omvang).
     
  • Inzetten op groene warmte

Een koolstofneutraal gebouwenpark is de doelstelling tegen 2050. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet daarom op korte termijn afgebouwd worden. Om deze doelstelling te ondersteunen komen voortaan enkel verwarmingsinstallaties op basis van hernieuwbare energiebronnen in aanmerking voor een subsidieprocedure energie. De installatie moet bovendien instaan voor de hoofdverwarming van het gebouw. 

Komen in aanmerking:

  • het vervangen van bestaande verwarmingsinstallaties door (hybride) warmtepompen;
  • aansluitingen op een warmtenet gevoed door restwarmte of groene warmte. 
     
  • Werken gebundeld en volledig aanvragen 

Bij indiening moet het dossier voor 100% bestaan uit percelen (in aanbesteding of gunning) die de volledige kostprijsraming dekken. Op deze manier stimuleren we schoolbesturen om beter na te denken over de nodige werken en werken meer gebundeld aan te vragen. Er kunnen dus geen percelen met een globale raming ingediend worden. 

Er kunnen ook geen percelen meer toegevoegd worden aan een goedgekeurd dossier. 

Impact voor de reeds ingediende en/of goedgekeurde dossiers:

Voor alle dossiers die vóór 15 oktober 2024 ingediend zijn en wachten op behandeling of goedkeuring gelden de volgende overgangsmaatregelen:

  • Vóór 15 december 2024 moet het dossier voor 100% bestaan uit aanbestedings- of gunningsdossiers. Dit wil zeggen dat percelen (in aanbesteding of gunning) moeten worden ingediend die de volledige kostprijsraming dekken. 

Percelen in dossiers die voor 15 oktober werden ingediend waarvoor op 15 december 2024 nog geen aanbestedings- of gunningsdossier werd ingediend, zullen worden geannuleerd. 

Schoolbesturen kunnen steeds een nieuwe aanvraag binnen de nieuwe voorwaarden indienen. 

Voor alle dossiers die al goedgekeurd zijn en in uitvoerings- of betalingsfase zitten, kunnen er geen extra percelen meer toegevoegd vanaf 15 oktober 2024.