Sint-Ludgardisschool in Merksem

Schoolteam voor schoolgebouw Sint - Ludgardisschool Merksem fotograaf MediaMixer

 

Gezonde gebouwen: goed voor je leerlingen, factuur én imago

De voorbije jaren maakte SLM, de Sint-Ludgardisschool in Merksem, regelmatig gebruik van de energielening. Onder andere voor isolatie en hoogrendementsbeglazing. Gemandateerde Dirk De Ryck: “Die energiebesparende investeringen hebben niet alleen een mooi effect op je energiefactuur, ook op het imago van de school.”

Al sinds 2016 fan van de energielening

Julie Heeren, coördinator Gebouwenbeheer: “Onze school maakte al een paar keer dankbaar gebruik van de energielening van de Vlaamse overheid. Onze oude campus ligt in de Du Chastellei en dateert van 1931. Daar isoleerden we met de energielening het dak, de vloer en de muren, en plaatsten we hoogrendementsglas. Eind vorig jaar vervingen we de verwarmingsketels, ook met de energielening.

Vlotte samenwerking met AGION

“Met de verwarmingsketels was het voor mij de eerste keer dat ik zo’n energielening aanvroeg. Natuurlijk is dat altijd even zoeken. Maar als je het beet hebt, wijst het zichzelf uit. Als je vragen hebt, weet je direct bij wie je terechtkunt. Ik heb een aantal keren gebeld en gemaild, en ze hielpen mij direct verder.

Klaar voor de toekomst

Dirk De Ryck, gemandateerde in de raad van bestuur van SLM: “De gezondheid van je gebouwen raakt aan zo veel aspecten. Het gaat om veilige en gezellige leer- en leefruimtes die een impact hebben op het welzijn van je leerlingen. Met energiezuinige gebouwen kun je ook heel wat op je energiefactuur besparen. Daarnaast is je schoolinfrastructuur je uithangbord, het eerste dat ouders en hun kinderen zien als ze een nieuwe school moeten kiezen. Met andere woorden: je gebouwen zijn even belangrijk als je inhoudelijke pakket. En met onze nieuwbouw en alle energiebesparende maatregelen op de campus in de Du Chastellei geven we als SLM het signaal aan ouders en leerlingen dat we klaar zijn voor de toekomst.”

Budget afwegen

Julie Heeren: “Ook al realiseerden we al heel wat: budget blijft een pijnpunt. We moeten altijd afwegen: wat doen we nu en wat stellen we uit? Want investeren is belangrijk, maar het pedagogische luik van de school mag niet in het gedrang komen. En er bestaan wel heel wat steunmaatregelen. Alleen is het soms moeilijk om het overzicht te bewaren.”

Duurzaamheid integreren in alle schoolaspecten

Julie Heeren: “Het duurzaamheidsthema willen we veel meer doortrekken in de lessen en activiteiten van de school. We schreven ons in voor het klimaattraject voor EcoScholen van Stad Antwerpen, voor de aanleg van onze nieuwe, natuurlijke speelplaats. En we nemen deel aan de activiteiten van Mooimakers voor scholen. Al die puzzelstukjes moeten uiteindelijk samenvallen in 1 visie op duurzaamheid.”

Elke dag een andere uitdaging

SLM heeft 1575 leerlingen, verspreid over 2 campussen, en over het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Julie startte er in 2016 als leerkracht, werkte er een jaartje als organisatorisch ondersteuner en is sinds september 2022 verantwoordelijk voor het gebouwenbeheer. “Het leuke aan mijn job is dat je nooit op voorhand weet hoe je dag eruitziet. Klusjesmannen aansturen, onderhoudsfirma’s bellen, een verzekeringsdossier melden, … En tegelijk strategisch denken over grote werken op lange termijn. Dat is helemaal mijn ding!”