Sint-Ludgardis Antwerpen

Schoolteam voor schoolgebouw Sint - Ludgardis Antwerpen fotograaf MediaMixer

“Zonder de energielening zijn al die investeringen niet mogelijk”

Met een deel historische gebouwen staat Sint-Ludgardis in Antwerpen de komende decennia voor grote renovaties. Met de renteloze energielening van de Vlaamse overheid financierde de school de nieuwe condensatieketels voor de basis- en secundaire school. Koen Geens, directeur Logistiek en Infrastructuur: “Met elke ingreep besparen we energiekosten”.

Eerste Vlaamse meisjesschool

Op de plaats van Sint-Ludgardis Antwerpen Secundair, vlak bij het Mechelseplein, stond in de 17de eeuw een klooster. In het begin van de 19de eeuw kreeg het gebouw zijn huidige vorm, met 3 vleugels en een binnenplaats. Het deed dienst als herenhuis en hotel. In 1911 stichtten juffrouw Marie-Elisabeth Belpaire en Lieven Gevaert er de allereerste Vlaamse meisjesschool. Vandaag lopen er 800 tieners – jongens en meisjes – school.

Tussen historisch erfgoed en modern comfort

Koen Geens: “Het jongste gebouw, onze sporthal, dateert van 2014. Begin jaren 90 kwam er ook al een vernieuwde T-vormige schoolvleugel bij. Maar het merendeel van onze gebouwen is zeker 100 jaar oud. De renovatie van onze school is dus een enorme uitdaging. Hoe bewaren we maximaal het historische karakter? En hoe maken we er toch een plek van die voldoet aan de huidige energie- en comfortnormen?”

“We hebben nog een extra uitdaging: hoe gaan we om met onze beperkte ruimte? We zitten midden in de stad. Uitbreiden is hier niet meer mogelijk. Onze secundaire school en 2 basisscholen tellen samen 1700 leerlingen. Het is puzzelen om elk lokaal en elke speelplaats optimaal te gebruiken. We kunnen dus ook niet zomaar een vleugel afsluiten voor renovatiewerken.”

Masterplan

“Onze school heeft een masterplan voor de komende 10 jaar. Maar onze werkingsmiddelen volstaan lang niet om die grote investeringen te doen. Dus moeten we keuzes maken en prioriteiten stellen. Voor de grote werken maken we vooral gebruik van de subsidies van AGION. Daarnaast pakt onze eigen technische dienst regelmatig werken aan, zoals de verlichting, isolatie, verluchting en akoestiek.”

Energielening: renteloos lenen tot 1 miljoen euro

“De energielening van de Vlaamse overheid geeft ons de mogelijkheid om op korte termijn toch extra inspanningen te doen. Renteloos tot 1 miljoen euro kunnen lenen op 20 jaar: dat zijn fantastische voorwaarden. De aanvraag van de energielening verliep heel vlot, zonder veel administratieve lasten. AGION hielp ons ook snel en goed verder bij vragen. Het energieverbruik is voor ons een enorme kostenpost. Met elk renovatieproject – nieuwe ketels, isolatie, zonnepanelen, nieuwe ramen – besparen we op energiekosten vanaf dag 1. Die investeringen zouden we nooit kunnen doen zonder die lening.”

Renoveren, ook voor volgende generaties

Het hoofdgebouw in de Maarschalk Gerardstraat kreeg intussen een nieuw dak. Met een AGION-dossier ‘verkorte procedure’ isoleerden we op campus Bervoetstraat al de gevel en vernieuwden we de ramen. En met de energielening financierden we de nieuwe condensatieketels van de basisschool en 40 procent van de condensatieketels van de secundaire school. De school diende intussen ook een aanvraag in voor een energielening voor de vernieuwing van het buitenschrijnwerk op 2 campussen. Er volgt nog een aanvraag voor de plaatsing van zonnepanelen. Koen Geens: “Als we iets renoveren, doen we het ineens goed. We werken niet met voorlopige oplossingen of goedkoper tijdelijk materiaal. Dan wachten we liever wat langer om ineens grondig te renoveren voor de komende generaties.”

Maatschappelijke voorbeeldrol

“Waarom doen we al die investeringen? Niet alleen om onze energiekosten naar beneden te halen. Als school hebben we ook een maatschappelijke voorbeeldfunctie. En die bewustmaking rond duurzaamheid en de zorg voor onze omgeving, zie je ook in ons educatieve programma terug. Zo krijgt onze lagere school binnenkort een ecologische speelplaats en moestuintjes.”

Informatie delen

“Het is soms een uitdaging om op de hoogte te blijven van alle kansen voor scholen. Er bestaat heel wat, maar die informatie zit verspreid. Wij hebben het geluk om deel uit te maken van scholengroep KVO waar we veel informatie delen. Als ik nog een tip mag geven aan AGION: een praktische infosessie over de energielening zou handig zijn. Bijvoorbeeld op een evenement zoals de DOKO-beurs. Want het is toch makkelijker om het eens van iemand te horen dan je zelf van nul af aan in te werken in zo’n instrument.”